dimarts, 10 de maig del 2011

Entrevista a Paulí Pallàs Ferrer, empresonat al Campament

Dissabte passat, dia 7 de maig de 2011, vam tenir el privilegi de poder entrevistar Paulí Pallàs i Ferrer, antic presoner al Campament dels Soldats d'Artà. No cal expressar el valor que donam al seu lúcid testimoni sobre l'experiència que hagué de viure a Artà, així com totes les seves amables respostes, ja fossin sobre la seva estada al Campament, com sobre la seva dilatada trajectòria. I és que el senyor Pallàs, nascut l'any de l'anomenada "Quinta del Biberó", ha estat un lluitador tota la vida: des dels 17 anys en que, essent ja membre del POUM, es trobà enmig de la guerra Civil, fins al seu internament a la presó de Salt per la seva lluita antifranquista els anys 50. Tot això passant per la derrota a la guerra, la reclusió als camps de concentració francesos, la seva fuita dels alemanys que el portà un altra vegada cap a Espanya i, òbviament, el seu pas per Artà.

Volem agrair tant al seu fill Enric, com evidentment, al senyor Paulí Pallàs tota la seva col·laboració incloent la donació d'alguns exemplars del seu llibre Vides Truncades. Memòries d'un quinto del POUM (CCG Edicions, 2005) als quals intentarem donar la major difusió possible, com també la cessió d'algunes imatges d'època del Campament dels Soldats.

L'entrevista, de més d'una hora, enregistrada per Agustí Torres, qui desinteressadament ens va oferir la seva ajuda, serà una eina immillorable per a l'estudi del Campament i la vida en els batallons de presos treballadors en general. Properament, n'oferirem un extracte en aquest mateix blog per compartir el magnífic testimoni amb tots els interessats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada