diumenge, 24 de juliol del 2011

Presentació dels resultats de la tasca de recuperació feta al Campament amb la presència d'en Paulí Pallàs, antic presoner del Campament

L’Associació del Campament dels Soldats d’Artà presentàrem ahir vespre els resultats de la tasca de recuperació feta al propi campament amb la presència d'en Paulí Pallàs, antic presoner del Campament
Amb la intervenció de'n Jaume Morey, més de 100 persones vàrem poder escoltar com era el Campament i les dures condicions de vida que s'hi donaren

Ahir al Teatre d'Artà, més de 100 persones vàrem poder gaudir de l’explicació, en primera persona, de la situació que vivien els presos del Campament dels Soldats, avui dins el Parc Natural de la Península de Llevant, de la mà d'en Paulí Pallàs, presoner durant tot el període de durada d’aquest campament.
La xerrada es va iniciar amb la presentació del batle d'Artà i la intervenció de l'arqueòleg, Antoni Puig, president d'aquesta Associació, qui va exposar com, amb la participació de més de 50 voluntaris i durant els deu primers dies del mes de juliol, s’ha netejat una zona del Campament i s’han dibuixat part de les restes arqueològiques existents. A més, va anunciar que l'Associació ja disposa del permís del Consell de Mallorca per emprendre les excavacions arqueològiques projectades al Campament i que aquestes es duran a terme enguany mateix. Tot això, amb l’objectiu de dignificar l’espai i la memòria dels presoners, recuperar la història, tant del patrimoni històric i cultural com de tot el que allà va succeir. En aquest sentit, segons el propi Puig, “tenim una gran sort de que a Artà encara quedin restes físiques del Campament i creiem que s’ha d’aprofitar”.

23-07-2011. Visita Paulí Pallàs a Artà. Conferència "Vida quotidiana al Campament", Teatre d'Artà, 21h. A la foto amb en Paulí, Jaume Morey i Antoni Puig
A continuació va intervenir Jaume Morey qui, a més de presentar en Paulí Pallàs, va explicar com era el dia a dia al Campament dels Soldats.

Paulí Pallàs va escriure un llibre sobre les seves vivències amb el títol “Vides Truncades. Memòries d'un quinto del POUM”, que al seu moment va enviar a Artà, via per la qual el propi Jaume Morey es va posar en contacte amb l'autor fent possible el seu retorn a Artà. Al llibre, es fa esment dels seus dies al Campament dels Soldats, del que ens diu (p. 82): “el director de l’hospital de Mallorca va fer saber al capità general de les Balears que no es volia fer responsable de tantes morts. Allò tingué bons resultats. El capità general es va presentar al campament de Son Morell. Quan va veure tota aquella misèria, en les condicions amb què, com a Algesires, havíem de fer una carretera, la primera ordre que va donar va ser canviar tot el comandament. Aquell sergent de la legió no el vam veure més. Va ordenar que muntéssim unes barraques d’obra i que tots aquells desgavells anessin fora”. Entre aquest i d’altres records, Pallàs va descriure com es va construir el Campament dels Soldats a Son Morei (realment a l'Alqueria Vella) i com ell i els seus companys varen viure entre misèria i maltractaments durant tots aquells mesos.
Va ser un acte molt emotiu al qual assistiren més de 100 persones, que agraïren al senyor Pallàs amb una llarga ovació que volgués compartir les seves vivències amb el poble, per a recuperar una història que, avui per avui, pareix romandre oblidada.

1 comentari:

  1. Felicitar-vos per la gran tasca realitzada. Pareix increible que a Artà haguem tengut l'honor de gaudir d'aquesta visita.
    Ànim i a continuar amb la feina, que n'hi ha molta!

    ResponElimina