dissabte, 23 de juliol del 2011

Paulí Pallàs visita el Campament dels Soldats, 69 anys després (23-07-2011)

Paulí Pallàs un moment de la visita avui a les restes del Campament
P. Pallàs amb familiars i membres de l'associació, damunt les restes de l'escala principal (vegeu la següent imatge)]
En aquesta imatge, petit grup de treballadors en un moment
de la construcció de les instal·lacions del campament
Paulí Pallàs visita al Campament dels Soldats 69 anys després



El gironí Paulí Pallàs, un dels presoners que va ser reclòs al Campament dels Soldats d'Artà ha visitat avui les restes de les instal·lacions d'aquest camp de reclusió i treballs forçats. Al igual que els seus companys, l'únic delicte d'en Pallàs va ser haver lluitat a la guerra civil Espanyola al bàndol de la República, aquell que defensava la legalitat vigent.

La visita, organitzada per l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats ha comptat amb la presència de Jaume Alzamora, batlle d'Artà, Tomàs Bosch, director del Parc de la Península de Llevant, on es troba el Campament, i d'un reduït nombre de membres de l'associació que han pogut ser testimonis del retrobament d'aquest antic presoner amb un dels llocs del seu captiveri. Des d'aquí volem agrair la disposició d'en Paiulí ja que la informació que ens ha proporcionat ens ha servit per poder reconstruir la vida dels presos fins a un detall que no podíem ni imaginar. Així mateix han estat de gran ajuda les nombroses fotografies d'època que ell mateix va poder rescatar del campament. Segons el propi Paulí, si no hagués estat destinat a l'oficina del camp, no hauria pogut aconseguir les fotografies, encara que no recorda com s'ho va fer per treure-les ni qui les va realitzar.

A banda del cas de n'Aurelio Conesa, qui va arribar al poble com a presoner i va acabar instal·lant-s'hi, no va ser fins al 2005 que a Artà no es va saber de l'existència d'un altre presoner encara viu. Va ser quan en Paulí Pallàs va escriure les seves memòries i en va enviar un exemplar al poble, a l'ajuntament. Des de l'Associació, destaquen que l'interès del llibre va suscitar una primera visita a Salt, lloc de residència d'en Pallàs, per part de Jaume Morey, i una segona fa uns mesos quan es va enllestir l'organització d'aquesta visita a Mallorca.


Per tal de poder difondre el testimoni excepcional d'en Pallàs, avui dissabte a23  les 21h, al Teatre d'Artà hem organitzat una xerrada sobre la Vida quotidiana al Campament dels Soldats amb les intervencions d'en Jaume Morey i del propi Paulí Pallàs.


Associació d'Amics del Campament dels Soldats

2 comentaris:

  1. Ha estat un dematí força alliçonador. La visita al Campament dels Soldats de Paulí Pallàs ens ha transportat a aquells anys negres de la postguerra -anys negres, com tots els de la dictadura del General Franco.- El testimoniatge de Paulí ha de servir per a refer la història del campament fins ara callada dins el pou de l'oblit i fer sortir a la llum que, a més de ser un camp de treball forçats, també fou un camp de concentració que privà de llibertats a la gent que creia i creu amb la democràcia d'un país amb la condició d'homes lliures i de dret.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel vostre acolliment, la vostra disposició i la vostre simpatia.

    Que no se us esborri el somriure,
    que no se us allunyi la vitalitat,
    que no us minvi la valentia,
    que no us abandoni la generositat.

    Com que m'agrada la poesia, us dedico aquest petit poema.

    Núria Masip (nora d'en Paulí)

    ResponElimina