dijous, 31 de març del 2011

Actualitat sobre l'Associació d'Amics del Campament, al "Mallorca Matí" d'ahir dia 30 de març

Us enllaçam a la crònica que en Biel Capó va fer ahir a Ona Mallorca, sobre els darrers avanços de l'Associació, la col·laboració amb el Parc Natural, i d'altres qüestions ben recents. És una crònica de la secció "Ronda Local" del programa "Mallorca Matí" d'Ona Mallorca.

dimecres, 30 de març del 2011

Novetat bibliogràfica

Ahir, 29 de març, va ser presentat el darrer llibre de l'historiador manacorí Antoni Tugores, "Víctimes invisibles. La repressió de la dona durant la Guerra Civil i el franquisme", Editorial TRIA, amb pròleg de Jaume Claret.

dimarts, 29 de març del 2011

Peça apareguda a l'Informatiu Nit de TV de Mallorca el 26 de març sobre la constitució de l'Associació

Fosses comunes de Mallorca


Aquests són els resultats de la primera fase de la investigació duta a terme per l'Associació Memòria de Mallorca en relació a les fosses comunes del franquisme a Mallorca. N'han comptabilitzat fins a 22. En elles hi foren colgats els cossos de 1188 persones, de les quals 522 no han pogut ser identificades.

Des d'aquí, tot el nostre suport a Memòria de Mallorca.

(La imatge que il·lustra el post és una infografia apareguda a l'edició d'avui de Diario de Mallorca)

dissabte, 26 de març del 2011

26-03-2011: Constituïda l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats




Benvolguts,

A dia d’avui, dia 26 de març de 2011, cap a les 11:30 h., s’ha celebrat l’assemblea constituent de l’Associació d’Amics del Campament dels Soldats. Hem estat una vintena de persones les que hem pujat fins al propi Campament i hem anomenat la junta directiva, que estarà formada per president, secretari, tresorer i tres vocals.

En primer terme, emperò, s’ha exposat un manifest fundacional, en el qual es citen alguns plantejaments sobre la manera que té l’Associació d’entendre la Memòria Històrica. Aquest mateix document també recull els objectius bàsics que ens marcam, citats alhora en els Estatuts:


“L’elevada sensibilitat que en els darrers temps se dóna en torn a la qüestió de la Memòria Històrica, vinculada essencialment al període de la Guerra Civil i de la Dictadura franquista, mos empeny, entre d’altres motivacions, a constituir-mos com Associació d'Amics del Campament dels Soldats.

Aquest projecte té fonamentalment una vocació i una orientació pública, en el sentit que els resultats que se’n desprenguin seran difosos amb els mitjans que es considerin més adients en cada moment i que alhora permetin un abast més ample. Encara més, de la màxima difusió possible d’aquests resultats en dependrà l’èxit del projecte, ja que sols entenem la Memòria Històrica com un fenomen col·lectiu cridat a ser element de vertebració social.

El projecte, com tota acció pública, està revestit d’un component polític. Mos semblaria absurd i fora de lloc provar d’escudar-mos en termes d’objectivitat o neutralitat, ja que tenim la convicció que cap discurs no és asèptic, sinó que ve determinat per la trajectòria personal, motivacional, acadèmica, etc. d’aquell que l’articula. Així, assenyalam, des de bon principi, el nostre arrenglament inequívoc en els posicionaments polítics més estrictament democràtics i en la condemna contundent de qualsevol forma de govern de caire autoritarista, absolutista o totalitari.

Ara bé, manifestam que independentment de les vinculacions personals dels membres de l'associació, aquesta no està adherida de manera efectiva a cap de les formacions polítiques actuals.

Una de les aspiracions últimes de l'Associació és la d’assolir un grau més elevat d’articulació de la societat balear. Això ho creim possible a partir d’un coneixement més ample del passat recent del país, d’una anàlisi del mateix abordat des de diferents perspectives i experiències i d’un debat constant.

Tal i com entenem la Memòria Històrica, centrarem el focus d’atenció principalment en la figura de la “víctima”, fossin quins fossin els ideals que aquesta professés o el grup social, cultural o econòmic al que pertanyés.

Moguts per raons filantròpiques, posam l’accent en la denúncia de qualsevol delicte avui titllat de lesa humanitat (assassinats, deportacions, segrests, tortures, empresonaments, treballs forçats, violacions, persecucions, etc. per raons polítiques, ètniques, culturals, religioses) comès en l’etapa històrica de la Guerra Civil i la Dictadura franquista. Així mateix, el rebuig cap a actuacions d’aquesta índole el fem extensible a tot aquell context en què s’hagin donat o es donin.

Entenem que el fet de publicitar aquests delictes i, sobretot, la consecució d’una condemna social unívoca dels mateixos, contribuiria a restituir o reparar la dignitat damnada d’aquells que els patiren en primera persona. Al mateix temps, creim que significaria un reforçament necessari dels fonaments democràtics que han de regir la vida pública actual, meta a la que només s’hi pot tendir a partir de la revalorització dels conceptes de  tolerància, solidaritat, diàleg i respecte.

Amb aquests plantejaments, pensam que els objectius de la nostra Associació han de ser:

-         La preservació de les restes del Campament dels Soldats, ubicat a s’Alqueria Vella, dins el Parc Natural de la Península de Llevant, Artà, Mallorca, així com la conservació i dignificació dels espais de repressió franquista associats, entesos com a eines clau per a desenvolupar polítiques de Memòria Històrica.
-         L’estudi dels mecanismes de repressió de la Dictadura franquista, amb especial interès en les restes  del Campament i les fonts documentals sobre les circumstàncies que envoltaren la seva construcció i la realitat que hagueren de patir els que foren obligats a habitar-lo entre els anys 1941 i 1943.
-         La divulgació de les consecucions pel que fa als dos anteriors objectius i de l’experiència viscuda pels que estigueren privats de llibertat al Campament, com a via per a crear un debat i una reflexió social encaminada a desterrar tota violència de l’àmbit cívic.”


Ha estat, doncs, una jornada il·lusionant perquè avui començam de veres el nostre camí. Tenim tota la feina per endavant i necessitarem de la col·laboració, les idees, el treball de molts. Així, convidam tothom a unir-se a l’Associació. Tan aviat com ens sigui possible penjarem en el blog les butlletes d’inscripció, així com també els Estatuts.

Moltes gràcies a tots els que heu pujat avui fins al Campament i també als companys de TV de Mallorca, que han cobert l’acte i han fet una peça per al Telenotícies de les 20:00h.

Post al blog "Urxella" sobre el Campament del soldats i la seva dignificació

Alternativa per Pollença, 26-03-2011:

El Campament dels Soldats

Son molts els llocs de Mallorca que cal dignificar per tal de recuperar la Memòria Històrica dels republicans. I aquests dies passats s'ha donat una passa més en aquest sentit: s'ha creat l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats per tal de coneixer i recuperar el Campament dels Soldats "per què pugui esdevenir un lloc digne de record de les víctimes que hi patiren i una eina per a l'aprenentatge dels mecanismes dels estats repressors sobre la seva població".
Aquest campament, situat al Parc Natural de la Península a Artà, va ser un lloc de reclusió i treballs forçats per a molts de presoners del règim franquista durant els primers anys de la dècada de 1940. Va ser construït l'any 1941 per "allotjar els combatents vençuts i els joves de reemplaç qualificats de "Desafectos" per la maquinària administrativa de l'estat franquista. És a dir, es tracta d'un camp de presoners de guerra i de presoners polítics".
Camps com aquest n'hi hagué molts a Mallorca i inclús a Pollença, que varen ser construits per fer vàries carreteres com la de la talaia de Formentor, Coves Blanques, el Port de Pollença cap a Alcúdia...
Però el Campament dels Soldats d'Artà encara conseva diversos elements que son testimoni d'aquella repressió com "el camí dels presos" o diferents infraestructures com l'allotjament primitiu dels presoners d'abans de construir el camp, cases de roter reformades (a alguna de les quals hi queden graffittis dels presos)... però el més impactant sob les restes del propi Campament, al que hi trobem un aljub, els rentadors, una caseta de la cantera on treballaven els presos...
Esperem que aquest indret de la repressió franquista mallorquina pugui ser dignificat i explicada la seva història. La Memòria Històrica, el coneixement del passat i el reconeixement de les injustícies ocorregudes son l'únic motor per tal de tancar un episodi com el de la Guerra Civil.
I en aquesta tasca de recuperar la memòria històrica hi esta treballant també a Pollença l'associació Iniciativa Ciutadana per Pollença que un any més ha organitzat l'Abril de República.

dijous, 24 de març del 2011

Ressenya a Campus Obert

Benvolguts,

El passat dimarts va aparèixer una breu ressenya sobre el Campament a la secció Campus Obert, del diari Última Hora, coordinada pels companys del Centre d'Estudis i Documentació Contemporània (UIB). Hi podeu accedir a través d'aquest link:

http://escritorio.acceso.com/uib/ca/dossier/verpdf.html?news_id=45625423&sp_id=67714&file=000R5WSV.pdf&sp_subject=UIB&comp_id=9874&clip_id=1161&import_date=2011-03-22

dimecres, 23 de març del 2011

Presència a Facebook

Benvolguts companys,

Des d'avui també tenim presència a Facebook. Ens hi podeu trobar cercant-hi "Campament Dels Soldats".

Així mateix, aprofitam per recordar que el proper dissabte dia 26 de març tindrà lloc l'assemblea constitutiva de l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats. Serà en aquell mateix indret, a les 11:00 h. en primera convocatòria i a les 11:30 h. en segona. Hi estau tots convidats.

dissabte, 19 de març del 2011

Assamblea constituent de l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats


Benvolguts companys, 

Des d'aquí volem informar-vos de que estam iniciant els tràmits per a constituir formalment l'”Associació d'Amics del Campament dels Soldats”, a Artà. La nostra intenció és articular-mos per a preservar i dignificar aquell lloc de repressió franquista avui dia en alt grau de deteriorament i fer-lo servir per a difondre un coneixement històric que creiem bàsic per a la comprensió d'un època fosca de la nostra història recent. Pensam que pot ser una eina inigualable per fer Memòria Històrica, és a dir, per aprendre la lliçó i desterrar de la política qualsevol tipus de violència i restaurar la Memòria de les víctimes, sigui quina sigui la seva provinença. 

Amb aquesta intenció convocam l'assemblea constituent de la futura associació el proper dissabte dia 26 de març de 2011 a les 11h en primera convocatòria i a les 11:30 en segona, al propi Campament dels Soldats, al parc de la Península de Llevant, a Artà.

El Campament dels Soldats i el seu entorn

El  Campament dels Soldats d'Artà (Mallorca) va ser un lloc de repressió dels vençuts a la guerra civil espanyola, un exemple de l'actuació d'un règim feixista contra la seva pròpia població. Per això pensam que és necessari el seu coneixement i recuperació per què pugui esdevenir un lloc digne de record de les víctimes que hi patiren i una eina per a l'aprenentatge dels mecanismes dels estats repressors sobre la seva població.

El Campament dels Soldats d'Artà, situat dins els límits del Parc Natural de la Península i construït l'any 1941, no va ser mai un campament per a soldats del règim dictatorial sorgit de la Guerra civil espanyola, sinó que són unes instal·lacions que van ser destinades exclusivament a allotjar els combatents vençuts i els joves de reemplaç qualificats de “Desafectos” per la maquinària administrativa de l'estat franquista. És a dir, es tracta d'un camp de presoners de guerra i de presoners polítics, un engranatge més de la maquinària repressiva del règim que va funcionar fins anys després de la fi de la Guerra civil espanyola (1936-39).
L'entorn del Campament destaca per una abundància de restes pertanyents a la mateixa època, testimonis de la mateixa política de repressió. En destaca, sobretot, el propi Camí dels Presos, construït justament pels presoners reclosos al Campament. Així mateix, existeixen altres infraestructures lligades a la seva activitat que són objecte d'interès encara que es trobin disperses per quasi tota finca de s'Alqueria Vella. En aquest sentit hem de mencionar l'allotjament primitiu dels presoners abans de la construcció del camp, situat a una àrea molt propera a la tafona de s'Alqueria Vella de Baix. Aquest allotjament consistia —com ens han indicat els testimonis directes que hem pogut entrevistar— en unes tendes de campanya que com és natural no ens han arribat. L'única traça que actualment es pot observar d'aquesta primera presència a la zona la representen les múltiples cases de roter en ruïnes que sempre segons testimonis orals que hem pogut recollir, ja estaven abandonades a la dècada del 1940. No obstant, en algunes d'elles són evidents les reformes i adaptacions d'aquesta època i fins i tot en algun cas encara es conserven grafits dels presos fets sobre el ciment fresc d'aquestes obres.

Tanmateix, les restes de més entitat són les representades pel propi Campament dels Soldats i les estructures associades (l'aljub, els rentadors, la caseta de la cantera i la pròpia cantera), veritable assentament dels presoners que compliren penes de treballs forçats a Artà. En part per aquesta raó, és també la part més vulnerable de tot el patrimoni relacionat amb la repressió franquista a l'àrea de s'Alqueria Vella.