dissabte, 26 de març del 2011

Post al blog "Urxella" sobre el Campament del soldats i la seva dignificació

Alternativa per Pollença, 26-03-2011:

El Campament dels Soldats

Son molts els llocs de Mallorca que cal dignificar per tal de recuperar la Memòria Històrica dels republicans. I aquests dies passats s'ha donat una passa més en aquest sentit: s'ha creat l'Associació d'Amics del Campament dels Soldats per tal de coneixer i recuperar el Campament dels Soldats "per què pugui esdevenir un lloc digne de record de les víctimes que hi patiren i una eina per a l'aprenentatge dels mecanismes dels estats repressors sobre la seva població".
Aquest campament, situat al Parc Natural de la Península a Artà, va ser un lloc de reclusió i treballs forçats per a molts de presoners del règim franquista durant els primers anys de la dècada de 1940. Va ser construït l'any 1941 per "allotjar els combatents vençuts i els joves de reemplaç qualificats de "Desafectos" per la maquinària administrativa de l'estat franquista. És a dir, es tracta d'un camp de presoners de guerra i de presoners polítics".
Camps com aquest n'hi hagué molts a Mallorca i inclús a Pollença, que varen ser construits per fer vàries carreteres com la de la talaia de Formentor, Coves Blanques, el Port de Pollença cap a Alcúdia...
Però el Campament dels Soldats d'Artà encara conseva diversos elements que son testimoni d'aquella repressió com "el camí dels presos" o diferents infraestructures com l'allotjament primitiu dels presoners d'abans de construir el camp, cases de roter reformades (a alguna de les quals hi queden graffittis dels presos)... però el més impactant sob les restes del propi Campament, al que hi trobem un aljub, els rentadors, una caseta de la cantera on treballaven els presos...
Esperem que aquest indret de la repressió franquista mallorquina pugui ser dignificat i explicada la seva història. La Memòria Històrica, el coneixement del passat i el reconeixement de les injustícies ocorregudes son l'únic motor per tal de tancar un episodi com el de la Guerra Civil.
I en aquesta tasca de recuperar la memòria històrica hi esta treballant també a Pollença l'associació Iniciativa Ciutadana per Pollença que un any més ha organitzat l'Abril de República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada